Ons land telt momenteel 24.977 plaatsen met camerabewaking. Eind vorig jaar waren er dat 22.400 en in april 2012 nog maar 18.041.
Dat blijkt uit cijfers van de Privacycommissie. Het exacte aantal camera’s per plaats is niet bekend. Bij een aangifte moet immers enkel de plaats worden gemeld. Het werkelijke aantal ligt dus vele malen hoger.
Van die bijna 25.000 plaatsen gaat het in 21.759 gevallen om besloten plaatsen. Daar komen nog eens 408 niet-besloten plaatsen en 2.810 arbeidsplaatsen bij. Die laatste zijn goed voor 11,33 procent van het totale aantal.
Wie een bewakingscamera gebruikt, moet dat sinds 2007 melden. Op het gebruik ervan zijn wel beperkingen. Zo moet er onder meer een pictogram hangen om bezoekers te informeren, mogen de beelden enkel worden gebruikt om een misdrijf vast te stellen en mogen de beelden, tenzij bij een strafonderzoek, niet langer dan een maand worden bewaard.
Bovendien mag je niet eender waar een camera hangen. Zo is filmen in toiletten of de kleedkamer van een fitnesscentrum uit den boze en mag je niet, of zo weinig mogelijk, je camera op de openbare weg richten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan