Nuttige tips beveiligingscamera’s

U kan de kwaliteit van uw huidige beveiligingscamera’s verbeteren. De verbeteringen kunnen aangebracht worden op het vlak van licht, camerapositie, beeldresolutie, opnamekwaliteit en onderhoud. Veel van deze tips zijn ook toepasbaar bij het investeren in een nieuw camerabewakingssysteem.

Beveiligingscamera Oostende

iPcams.be is voor beveiligingscamera’s aanwezig in de regio van Oostende, Bredene, De Haan, Middelkerke, Diksmuide, Oudenburg, Jabbeke, Brugge, Blankenberge, … kortom in heel West-Vlaanderen

beveiligingscamera mast
Mobotix beveiligingscamera

Bestaand beveiligingscamera systeem

Zorg tijdens de opnameperiodes (dag – nacht) voor voldoende licht in de zone waarin de personen of voertuigen voorkomen. Vermijd tegenlicht van andere lichtbronnen of van een veranderende zon.

Zorg dat de camera’s niet zichtbaar zijn.Vertoon ook geen belangrijke beelden op een monitor. Plaats de camera op ooghoogte. Tracht ook één van de camera’s zodanig te plaatsen dat die de personen registreert net voor ze de plaats betreden.

De beeldresolutie staat voor het aantal beeldpunten (pixels). De kwantitatieve en kwalitatieve hoeveelheid spelen een rol.

Kwantitatief: Kies voor een beeldresolutie met een maximum aantal beeldpunten. Een beeldresolutie van 1280 bij 960 beeldpunten geeft een goed resultaat.

Kwalitatief: Stel het beeld zo samen dat een persoon of een personenauto 50% van de beeldhoogte inneemt en dat daarbij het aangezicht of nummerplaat volledig wordt geregistreerd. Verwijder hinderlijke voorwerpen uit het beeld zoals aanwijsborden, reclameboodschappen, toonkasten of displays. Schenk ook aandacht aan takken vlaggen, voertuigen, … die de beelden kunnen verstoren.

Vermijd maximaal het toepassen van compressie op de geregistreerde beelden. Bij het comprimeren worden de details weggegooid. Kies geen te lage opnamesnelheid zodat de beelden geen invloed vertonen van bewegingsonscherpte. Zorg ervoor dat de originele opnames beschikbaar blijven voor analyse in geval van agressie of overval.

Voer op geplande tijdstippen een onderhoud van het camerabewakingssysteem uit. Schenk dagelijks aandacht aan:

  • De voeding van de camera’s en de recorder;
  • De stand van de camera’s;
  • Hinderlijke voorwerpen in beeld;
  • De belichting van de onderwerpen;
  • De reinheid van de objectieven.

Doe jaarlijks een volledig onderhoud van het camerabewakingssysteem.

Nieuw beveiligingscamera systeem

Waarop moet u letten bij de aanschaf en plaatsing? Een of meerdere camera’s? Een camerabewakingssystemen kan bestaan uit één of meerdere camera’s. Hou vooraf rekening met de informatie die u wil verzamelen met de camera’s. Kies de camera’s zo dat ze een goed beeld geven van personen (persoonlijke kenmerken zoals ogen, oren neus, mond, kin, moedervlekken, sproeten, tatoeages), voorwerpen en voertuigen (leesbare nummerplaat) die bij een misdrijf betrokken zijn.

Het beveiligingscamerasysteem is uitgerust met één of meerdere monitoren waarop de beelden zichtbaar zijn. De beelden worden opgeslagen op een opnamesysteem, waarop u ze op een snelle manier terug kan vinden en veilig kan bewaren. Het aantal geplaatste camera’s heeft soms een invloed op de opslagcapaciteit en/of de opnamesnelheid. Maak eerst een cameraplan met de aanduiding van de beeldhoeken en de plaatsen waar u de camera’s zou ophangen.

Axis Camera

Checklist

om uw beveiligingscamera systeem te optimaliseren